Sunday, November 10, 2013

Funktsionalism

Funktsionalism on 1920. aastail arhitektuuris, tööstus- ja tarbekunstis tekkinud suund. Selle rajajateks olid šveitsi arhitekt Le Corbusier, saksa arhitekt Walter Gropius ja hollandi arhitekt Jacobus Oud. Hakkas levima pärast Teist maailmasõda, eriti laialdaselt levis USAs. Funktsionalismi tähtsaks keskuseks peetakse W. Gropiuse poolt rajatud kunstkooli Bauhaus, kus õpetati visuaalseid kunste. Ehituskeskuseks sai ka Chicago.

Funktsionalismi tavade kohaselt peab ehitis võis selle eseme kujundus kajastama tema otstarvet ehk funktsiooni. Tähtsaks said tehnilised, sotsiaalsed ja majanduslikud tegurid. Välditi kaunistusi, kuid üldilmes oluliseks sai materjali värv ja faktuur. Võeti kasutusele ka uued materjalid, nt teras, terasbetoon, klaaspinnad, jne. Samuti kujunesid uued konstruktsioonid ja proportsioonid, nt peened postid, laiad aknad, jne. Puudub jäik vormiline normatiivsus, valgusküllane, lihtne.

Funktsionalismiga tugevnesid traditsioonilised väärtused ja rahvuslus. Venemaal kunst loob uusi vorme ja ehitab uue elukeskkonna. Samuti pidi kunst aktviiselt osalema esemete tootmises, miitingute kujutamises. Prantsusmaal puudus tunnete väljendamine ning oli range geomeetriline kord. Kujunes geomeetriline korrapära, ratsionaalsed normid, kandeseintest loobumine, lamekatused. Suurenes ka klassitsimi mõju.

Kuulsaimad arhitektid:
Ludwig Mies van der Rohe
Vladimir Tatlin
Le Corbusier
Olev Siinmaa


Kasutatud allikad:
http://et.wikipedia.org/wiki/Funktsionalism
http://www.sirp.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=13479:mitmekesine-funktsionalism&catid=20:arhitektuur&Itemid=25&issue=3370
http://www.slideshare.net/hommik/funktsionalism-ja-lecorbusier
http://prezi.com/2fqsm4m42jm2/funktsionalism-ja-konstruktivism-1920-aastatel/
http://ru.scribd.com/doc/13892110/Funktsionalism-ja-konstruktivism


Ksenia Ivanova

No comments:

Post a Comment