Saturday, November 9, 2013

Fovism

Fovism (1905-1907) on 20. sajandi alguse moodne kunst, mida iseloomustab värvierksus ja raevukas ning talitsematu maalimislaad. Maalid mõjusid metsikuna ning neid hakati nimetama foovideks (pr. keeles les fauves - metslased). Fovismile pani alguse Henry Matisse'i ümber kogunenud mõttekaaslastest kunstnike grupp. Seda kunstistiili peetakse ka ekspressionismi eelkäijaks.

1901. aastal toimus Vincent van Goghile pühendatud mälestusnäitus, mille erksad värvid inspireerisid noori prantsuse kunstnikke. Nende esimene näitus toimus 1905. aasta Pariisis Sügissalongis ning maalid olid erksad ja raevuka maalimislaadiga. Värvid olid segamata ning kantud lõuendiel hoogsete erinevas suuruses laikudena.

Fovismiga hüljati senise kunsti põhitõed: valguse ja varju modelleerimine, objektidele ainuomaste värvide kujutamist. Peaeesmärgiks sai kunstniku tunnete ja meeleolude väljendamine, mis oli tekkinud mõne motiivi vaatlemisel. Sooviti väljendada oli õnne, rõõmu nägemisest. Sageli kasutati ka vastupidiseid värve looduses nähtavale: puud võisid olla näiteks punased, merevesi kollane. Joonistus oli lihtsustatud, vormid tihti moonutatud.

Tuntud fovistid:
Henri Matisse, kes arvas, et kunstnikul ei tule kujutada loodust, vaid lasta end sellest mõjutada ning maalida enda tundeid.
Raoul Dufy, kes kasutas oma toestes muusika motiive.
Maurice de Vlaminck ja Andre Derain, kes kasutasid enda teostes kriiskavaid värve.
Karl Pärsimägi, kes oli enam foovidest mõjutatud eesti kunstnik.


  Kasutatud allikad:
http://et.wikipedia.org/wiki/Fovism
http://kunstiabi.weebly.com/fovism.html
http://kunstiajalugu.wiki-site.com/index.php/Fovism_ja_ekspressionism
http://www.discogenius.com/ee/%C3%B5ppematerjalid/kunstiajalugu/5157-fovism


Ksenia Ivanova

No comments:

Post a Comment