Saturday, November 9, 2013

Abstraktsionism

Abstraktsionism on kunstisuund maalis, skulptuuris ja graafikas. Ilmus ja arenes 1910-1930 aastatel, levis üle Euroopa 1930-1945. Seda iseloomustab värvide, joonte, punktide ja erinevate pindade ja vormide abil maailma ja kõik sellega kaasneva (suhtumise, tunnete) kujutamine, millel puudub side reaalse maailmaga. Tihti näevad teosed välja pigem nagu mustrilehed, kuid iga teosega on püütud edasi anda sügavam mõte.

Jaguneb kolme suunda: 
  1. Ekspressiivne abstraktsionism- sai alguse Kandiskyst, iseloomustab fantaasiaküllus ja kaunid värvid. 
  2. Geomeetriline abstraktsionism- sai alguse Malevitši ja Mondariani koomingust, põhirõhk on geomeetriliste kujundite kasutamisel ja maali läbimõeldud kompsitsioonil. 
  3. Äärmuslik suund- tekkis USAs peale II maailmasõda, loobuti teadlikust teose ülesehitusest, iseloomulikud on ebamäärased värvilaigud, jõulised pintslitõmbed ja värvinired. 
Abstraktsionism tekkis 20.sajandi I poolel (1910 Kandinsky), kuna sooviti kunsti hõlmavaid piire veelgi laiendada. Kujutati enese hinge, meeleolu. Oluline eneseväljendus oli soovides saavutada kunstis vaimset ideaalset taset. Väljendati end maalidel geomeetriliste ja vabade vormide, värvipindade ja joonte abil. Kujutati ka ebareaalsete värvidega aimatavat reaalset maailma. 

Tuntumad abstraktsionistid: 
Vassili Kandinsky- teda peetakse üheks abstraktsionismi rajajaks.
Paul Klee- loomingul oli fantaasia küllane sisu.
August Macke- jõudis abstraktse maalini 1912a.



Kasutatud allikad: 


Eneli Eiert

No comments:

Post a Comment